واسط ارتباطی آنالوگ(Analogue Terminal Adaptor (ATA دستگاهی ساده است که استفاده از تلفن های آنالوگ معمولی را بدون نیاز بهVoice Gateway در شبکه IP Telephony مقدور می سازد. سوال اینجاست که فارغ از کاربریهای پیشرفته، یک IP Phone و یک تلفن آنالوگ اساساً چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ پاسخ ساده است.

یک تلفن IP در ذات، یک گوشی آنالوگ است که به یک دیجیتال سیگنال پروسسور (DSP) جهت تبدیل سیگنالهای آنالوگ به بسته های اطلاعاتی (IP Packet) و بالعکس مجهز شده. حال در صورتی که بتوان به نوعی DSP مورد نظر را در کنار گوشی آنالوگ قرار داد آنگاه هر تلفن آنالوگ سنتی به هیات یک IP Phone بدل خواهد شد. کمی ساده انگارانه است اگر تصور کنیم کلیه کاربریهای پیشرفته یک IP Phone با ایجاد یک واسط DSP-based به گوشی آنالوگ منتقل خواهند شد، لیکن می توان انتظار داشت، یک تلفن آنالوگ در حالت پایه به شبکه IP Telephony ملحق گردد.

 

 هر ATA عموماً دارای یک یا دو ورودی آنالوگ RJ-11 (FXS) و یک پورت LAN جهت اتصال به شبکه کامپیوتری و طبعاً تجهیزات تلفنی  است. از یک واسط ارتباطی آنالوگ (ATA) برای اتصال فکس   یا حتی به عنوان یک Voice Gateway ساده و ارزان اما دارای محدودیت نیز می توان استفاده برد.
چراکه به واسطه پورتهای آنالوگ با مراکز تلفن کوچک ارتباط برقرار نموده، یک یا دو داخلی را کلاً به IPتبدیل کرده و در ساختار WAN مورد استفاده قرار می دهند.

واسط ارتباطی تلفنهای آنالوگ (ATA ) از پروتوکل های مختلفی نظیر SIP, H.323 و یا IAX بهره گرفته و همچنین عموماً از کدینگهای جاری نظیرG.711, G.723, G.729 پشتیبانی می نمایند. اینگونه واسطهای ارتباطی جهت تامین انرژی یا از آداپتور متناسب بهره برده و یا از تکنولوژی PoEاستفاده می کنند.

 واسط ارتباطی (ATA ) با امکان اتصال USB نیز ساخته شده که کارکرد آن منوط به روشن بودن کامپیوتر مشترک و اتصال آن به شبکه کامپیوتری است. در این حالت دستگاه تلفن معمولی یا فکس از طریق پورت FXS به ATA متصل شده و آنگاه واسط از طریق پورت USB با کامپیوتر مشترک و آنگاه شبکه کامپیوتری ارتباط برقرار می نماید.

زمانی که هزینه تهیه IP Phone یا تعویض همه گوشیهای آنالوگ موجود در سازمان بالا بوده و یا در جایی اساساً نیازی به قابلیت های یک گوشی IP پیشرفته وجود نداشته باشد، می توان به راحتی از ATA به عنوان یک استراتژی میان برد بهره جست.

هنگامی که به عنوان کاربر از Hosed-PBX موجود در اینترنت یا یک خدمات دهنده سرویسهای مخابراتی استفاده شود، همچنان ATA یک گزینه مطرح خواهد بود. . در این میان حتی ممکن است از دستگاه های All in one استفاده کرد که علاوه بر یک یا دو پورت FXS به Access Point بی سیم ، سوییچ ۴ پورت و … نیز قابل مجهز هستند.