مدیریت شهری این روزها در شهرهای بزرگ و پیشرفته امری پیچیده و تخصصی ست. نظارت تصویری یکی از بزرگترین نیاز های سیستم های مدیریت شهری ست. افزایش سرعت حمل و نقل و امنیت شهری بزرگترین دستاورد یک سیستم نظارت تصویری ست که در شهرها طراحی و اجرا می شود. به منظور ارتقاء احاطه مدیریت شهری بر کلیه رویدادها و وقایع اثرگذار شهر، از فن آوری های نوین نظارت از راه دور استفاده می شود و با استقرار ساختاری یکپارچه به عنوان مرکز فرماندهی شهر، امکان اعمال تدابیر مدیریتی در خصوص رویدادها و حوادث مختلف شهر فراهم می گردد.

آنچه که در بحث مدیریت شهری ضروری و اجتناب ناپذیر می نماید این است که در عین حفظ یکپارچگی و انسجام در اعمال تدابیر مدیریتی، از بذل توجه به مقتضیات محلی و منطقه ای و اتخاذ رویکردهای تخصصی غفلت نشود.

همانطور که پیشتر ذکر شده تعبیه و کنترل دوربین های شهری یکی از مهمترین نیازهای مدیریت و کنترل یکپارچه در شهرهاست. تهیه و تعبیه دوربین ها در اماکن مناسب به خودی خود یک چالش است، اما انتقال تصاویر دوربین ها به مراکز فرمان چالشی بزرگتر است. هنگام وجود ضعف در زیر ساخت کابلی شهرها استفاده از راهکارهای بی سیم سریع ترین و کم هزینه ترین راه ایجاد زیرساخت مورد نیاز است.

جهت اجرای پروژه های نظارت تصویری در محدوده شهرها اقدامات زیر می بایست صورت بپذیرد :

۱- امکانسنجی و مکان یابی محل نصب دکل و دوربین ها :

جانمایی دکل ها در محلی که با استاندارد ها و نیاز های تصویری سیستم مدیریت شهری هماهنگ بوده و درعین حال در شرایط مناسبی (دید مستقیم) با ساختمان اصلی مرکز فرمان دهی باشد، نیاز به بررسی های دقیق کارشناسی دارد.
در انتهای این فاز از پروژه، مستنداتی در خصوص محل و نحوه نصب دوربین ها و تجهیزات ارتباطی تهیه خواهد شد.

۲- طراحی شبکه رادیویی پهنای باند و فرکانس مناسب :

دوربین های نظارتی سطح شهر در انواع ثابت (FIX) و گردان (PTZ) با کیفیت های مختلف HD و Full HD برای مقاصد مختلفی طراحی و تعبیه می شوند. در برخی از نقاط ممکن است که بیش از یک دوربین نصب شود. از طرفی بر اساس شرایط محیطی و فیزیکی ممکن است که شبکه های ارتباطی به صورت Point to Point ( نقطه به نقطه ) یا Point to Multi Point ( یک نقطه به چند نقطه ) طراحی شوند.

در این فاز از طراحی پروژه می بایستی که نیاز های آتی نیز در نظر گرفته شود و در نهایت پس از سنجیدن نیاز های اولیه و آتی و شرایط محیطی یک شبکه ارتباطی طراحی می شود.

در طراحی صورت گرفته فرکانس کاری تجهیزات رادیویی مشخص می شود و چالش های فرکانسی شبکه مورد بررسی قرار می گیرد و برای غلبه بر چالش ها راهکارهای اجرایی و مهندسی ارائه می گردد.

۳- چالش های محیطی طراحی شبکه :

چالش های محیطی موضوعی ست که همواره در تمامی شبکه های ارتباطی وجود دارد. شبکه ارتباطی گاهی در برخی از محیط ها با خشونت کمتری مواجه است و در برخی محیط های دیگر میزان خشونت بی رحمانه است. اما در دیدگاه کلی شبکه می بایست برای کارکرد دائمی طراحی شود.

مدیریت و نظارت شهری به سطح هماهنگی و پیوستگی خدمات مشخصی احتیاج دارد. دوربین ها و شبکه های ارتباطی می بایست برای کارکرد ۹۹.۹۹۹ درصدی طراحی و راه اندازی شود.

شرایط آب و هوای محیط یکی از مسائلی ست که در طراحی شبکه اهمیت فراوانی دارند. زمانی که تجهیزات جهت استفاده در محیط های باز انتخاب می شوند می بایست که از استاندارد IP67 برخوردار باشند. این استاندارد ضامن کارکرد تجهیزات در سرما و گرمای شدید است همچنین در صورتیکه تجهیزات از این استاندارد تبعیت کنند، بارندگی برف و باران تاثیر کمتری در کارکرد شبکه خواهد داشت.

از طرف دیگر طراحی نصب صحیح و استفاده از تجهیزات مناسب محیط ( کابل و اتصالات ) می تواند میزان مراجعه به سایت ها را تا حد صفر کاهش دهد.

تجهیزات در محیط های شهری معمولا روی دکل های منوپل نصب و راه اندازی می شوند. دسترسی به ارتفاع این نوع دکل ها نیاز بالابر دارد و استفاده از بالابر در محیط شهری مستلزم ایجاد اختلال در حمل و نقل ست، لذا منطقی به نظر میرسد که شبکه به نحوی طراحی شود که هزینه های نگهداری در پایین ترین حد ممکن باشد.