این روزها شبکه اینترنت و شبکه های کامپیوتری محلی منابع لایزالی از اطلاعات برای استفاده افرادی هستند. شاید توجه کرده باشید که این روزها با توجه به وجود منابعی نظیر ویکی پدیا دیگر مراجعه به دانشنامه هایی که چندین جلد دارند و تنها در کتابخانه های بزرگ یافت می شوند، بسیار بسیار کمتر شده است .

به هر حال نکته بسیار مهم این است که از طریق شبکه اینترنت دسترسی به اطلاعات بسیار سریع و آسان شده است . این موضوع در سالهای اخیر در کیفیت آموزش نیز تفاوت بی نظیری ایجاد کرده است . دانش آموزان و دانشجویان با توجه به سرعت دسترسی به اطلاعات به روز می توانند کیفیت تحصیل علم و دانش را افزایش دهند .

از این رو تامین دسترسی مناسب به شبکه اینترنت در بسیاری از دانشگاه ها و مراکز آموزشی همواره یک اولویت است و البته که با توجه به محیط های گسترده و کمپ مانند دانشگاه این موضوع یک چالش بزرگ است . برخی از این چالش ها عبارتند از :‌

  • مساحت نسبتا زیادی که می بایست تحت پوشش قرار گیرد .
  • پیچیدگی محیط ( فضاهای خارجی/داخلی ، فضاهای داخلی پیچیده نظیر کتابخانه ها ، محیط های ورزشی، رستوران ها و بوفه ها و ... )
  • تعداد زیاد کاربران شبکه های بی سیم در دانشگاه ها
  • امنیت بالای مورد نیاز در ایجاد دسترسی به شبکه بی سیم و تفکیک کاربران ( دانشجویان ، اساتید ، میهمان ها ، سرویس های اداری دانشگاه و ... )
  • وجود قابلیت اطمینان بالا به شبکه بی سیم و ایجاد Roaming با توجه به اینکه دانشجویان در طول روز در تمامی کمپ آموزشی در حال حرکت هسنند
  • نیازمندی جهت توسعه شبکه Wi-Fi در مکان هایی که هیچگونه دسترسی کابلی به شبکه اترنت دانشگاه ندارند .
  • محدودیت بودجه


با توجه به موارد ذکر شده راهکاری که برای سرویس دهی در چنین شرایطی انتخاب می شود در عین حال که می بایست که از فن آوری های نوین جهت مواجهه با چالش ها استفاده کند، می بایست که به لحاظ قیمت نیز نسبتا کم هزینه باشد . جهت روشن تر شدن این موضوع ( کیفیت در کنار قیمت ) می بایست که کمی بیشتر در مورد جزئیات آن صحبت شود .

برای روشن شدن موضوع ارتباط فن آوری های نوین با کاهش هزینه شبکه و ارتباط این دو فاکتور با یکدیگر، یکی از فن آوری های مهم و نوین این روزهای تجهیزات هوشمند وای-فای را به طور مختصر مورد بررسی قرار می دهیم .

بیم فورمینگ این روزها جزو آخرین فن آوری های مورد استفاده در شبکه های بی سیم وای-فای است . نحوه عملکرد این فن آوری با استفاده از دانش آرایه فازی آنتن های رادیویی ، سبب می شود تا سیگنال رادیویی ساتع شده از چنین اکسس پوینتی بیش از دو برابر سیگنال رادیویی یک اکسس پوینت معمولی قدرت نفوذ داشته باشد . افزایش برد و کیفیت سیگنال رادیویی با استفاده از فن آوری بیم فورمینگ در کنار استفاده از فن آوری پیرتر MiMo، یک اکسس پوینت قدرتمند در اختیار استفاده کنندگان قرار می دهد که می توانند با استفاده از تعداد کمتری اکسس پوینت ، پوشش بهتر و با کیفیت تری ایجاد کنند .

واضح است که یک دستگاه با استفاده از فن آوری به روز و گران قیمتی نظیر BeamForming از یک Access Point که از این فن آوری بهره نمی برد گران تر خواهد بود، اما می بایست که توجه داشت که یک اکسس پوینت با BeamForming می تواند پوشش بیشتر و با کیفیت تری ایجاد کند و در یک شبکه سازمانی وای فای که پوشش وسیعی نیاز دارد ، استفاده از این نوع اکسس پوینت ها می تواند از جهات بسیاری موجب کاهش قیمت شبکه کلی شود .

  • تعداد کمتر اکسس پوینت مورد نیاز
  • طراحی ساده تر و کم هزینه تر
  • ایجاد زیر ساخت کمتر با هزینه کمتر
  • نگهداری ساده تر و کم هزینه تر

مدیریت ساده تر شبکه های هوشمند وای فای با استفاده از Controller ها، و استفاده از فن آوری هایی نظیر beamforming، Smart Mesh در کنار تدابیر امنیتی شدید در این نوع سیستم ها می تواند سر درد های مالکیت یک شبکه بزرگ وای فای (وای-فای سازمانی) را کاهش دهد .

مزایای استفاده از شبکه های وای فای هوشمند در طراحی و راه اندازی شبکه بی سیم سازمانی به شرح ذیل است ‌:

  • پوشش وای فای و ارتباط دائمی و مطمئن تر
  • تا ۴ برابر پوشش بیشتر و با کیفیت با تعداد اکسس پوینت کمتر
  • هزینه کمتر راه اندازی شبکه بی سیم
  • امنیت بیشتر و مدیریت شده

دانشگاه ها و مراکز آموزشی با استفاده از شبکه های هوشمند وای فای سازمانی امکان این را خواهند داشت که در کنار ایجاد شبکه وای فای مطمئن ، سطح کیفی تحصیل دانش را افزایش دهند و همچنین علاوه بر به اشتراک گذاری اینترنت در محیط دانشگاه سرویس های دیگری را نیز برای دانشجویان و کارمندان فراهم آورند. بر این اساس کاربردهای یک شبکه سراسری وای فای در محیط یک دانشگاه ( University Campus )‌ را می توان به شرح ذیل بر شمرد :

  1. اشتراک اینترنت در تمامی محیط کمپ دانشگاهی
  2. ایجاد دسترسی به کتابخانه الکترونیکی در تمامی محیط دانشگاه با سرعت بیشتر
  3. ایجاد دسترسی به پورتال دانشگاه با سرعت بیشتر جهت استفاده دانشجویان و کارمندان ( انتخاب واحد، پرداخت شهریه، رزرو غذا و ... )
  4. دسترسی به پورتال های مخصوص اساتید جهت دسترسی به محتوای خاص ( طرح درس، سیستم نمره دهی دانشجویان، بارگزاری طرح درس کلاس ها و ... )