انتقال بی سیم سیگنال های کنترلی در کارخانجات

سیگنال های کنترلی در کارخانجات، شاید بتوان گفت نبض کارکرد درست کارخانه است. نظارت بر نحوه کارکرد تجهیزات و در صورت نیاز ایجاد تغییر در نحوه کار دستگاه ها امری ست ضروری که می بایست با دقت زیادی به صورت زنده در کارخانجات صورت بپذیرد.

از طرفی ایجاد زیر ساخت کابلی در کارخانجات معمولا کار بسیار دشواری و گاهی نشدنی ست. ماهیت کارخانه و کارگاه تغییر است، تغییرات نسبتا زیاد سبب می شود که ایجاد زیر ساخت کابلی پر هزینه و گاهی با توجه به شرایط محیطی غیر ممکن شود. با توجه به این می توان گفت که شبکه های بی سیم ارتباطی که توانایی انتقال سیگنال های کنترلی را تا چندین کیلومتر دارند یکی از راهکارهای به صرفه و سریع در ایجاد زیر ساخت مخابراتی یا شبکه در کارخانجات و کارگاه ها است.

در این نوشتار انتقال بی سیم سیگنال های کنترلی استاکر در کارخانه سیمان به عنوان یک مثال جهت انتقال بی سیم سیگنال ها برگزیده شده است.

استاکر در یک کارخانه سیمان دستگاه پر کاربردی است و یکی از چالش های موجود برای کنترل این دستگاه، متحرک بودن آن در مسیر یک ریل است. سیگنال های کنترلی در روش سنتی از طریق کابل های ارتباطی بلند که دور یک قرقره پیچیده شده اند به دستگاه منتقل می شود. وجود مشکلاتی از جمله استهلاک بالای کابل های ارتباطی و عدم کارکرد درست قرقره که به صورت مداوم در اثر حرکت دستگاه به چرخش در می آید، کارخانجات سیمان را بر این داشته است که از راهکار جایگزینی برای ارتباط مرکز کنترل با دستگاه استاکر و انتقال سیگنال های کنترلی استفاده نمایند.

راهکار جایگزینی که از طرف آرمان تلکام جهت سهولت ایجاد ارتباط و انتقال سیگنال ها به مرکز فرمان، پیشنهاد و اجرا شده است شامل یک شبکه ارتباطی بی سیم و یک شبکه صنعتی جهت تبدیل سیگنال های آنالوگ یا دیجیتال استاکر ها به سیگنال های قابل فهم بر شبکه های کامپیوتری است. کلیت راهکاری که اجرا شده عبارت است از :
تبدیل سیگنال های دیجیتال DI در سمت PLC مرکز به پکت های TC، انتقال بر روی بستر IP از طریق ارتباط رادیویی و تبدیل مجدد پکت ها به سیگنال های دیجیتال DO و قابل درک برای دستگاه استاکر.

با توجه به فاصله زیاد دستگاه استاکر و مرکز کنترل که PLC اصلی مرکز در آنجا قرار داشت ارتباط این دو نقطه از طریق رادیوهای نقطه به نقطه برقرار شد.

جهت تبدیل سیگنال های دیجیتال و انتقال آنها بر روی بستر IP از دستگاه های ioLogik E1212 در هر دو طرف استفاده شد. 

این استاندارد بالای تجهیزات سبب می شود که صاحبان تجارت را از کارکرد ۹۹.۹۹۹ درصدی راهکار اجرا شده مطمئن کند. تجهیزات Remote I/O که جهت تبدیل سیگنال های دیجیتال یا آنالوگ به IP Packet استفاده شده است از برند MOXA انتخاب شده است. این دستگاه های صنعتی دارای MTBF و قابلیت اطمینان بالا بوده و نیاز به کم ترین میزان نگهداری را دارند. تجهیزات موگزا با توجه به قابلیت کارکرد در بازه دمایی وسیع و در شرایط سخت صنعتی می تواند ضامن کاکرد همیشگی سیستم طراحی شده باشد.